E-mail:protapirosvestes@gmail.com Οι Πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ στηρίζουν τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό "Πρώτα Πυροσβέστες"

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλη η ροή των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του Σ.Τ.Ε. και μετέωρη η επιστροφή του ποσού των 340.000.000 ευρώ στους ένστολους .

Δεν φαίνεται να είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιστρέψει το ποσό στους ένστολους
 
 
         "Δεν φαίνεται να είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιστρέψει το ποσό στους ένστολους"

Η απόφαση ή έστω η διαρροή της έφερε τα πάνω κάτω. Σχεδόν ομόφωνα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.
 
Προσοχή. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Αυτό θα γίνει σε δύο με τρεις μήνες, ίσως τον Απρίλιο.
Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ έχουμε δρόμο ακόμη. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και το τι κρίνεται αντισυνταγματικό.
 
Ωστόσο η απόφαση από μόνη της φαίνεται πως ανοίγει πολλούς δρόμους, όπως διαβάζουμε στο newsit.gr.
Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απόφαση. Δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το ποσό που υπολογίζεται στα 340.000.000 ευρώ.

Πως θα πάρουν πίσω οι ένστολοι τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τις μειώσεις αποδοχών;

 
 
 
 
 
Οι πληροφορίες θέλουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να έχει κρίνει με απόφασή της, αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών στους ένστολους.
Οι περικοπές είχαν επιβληθεί το 2012 με το νόμο 4093, γνωστότερο και ως τρίτο μνημόνιο. Μέχρι στιγμής βέβαια η απόφαση δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί.
 
Τι γίνεται στην περίπτωση που ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση;
 
Στην περίπτωση που έχουμε επίσημο αριθμό απόφασης από το ΣΤΕ και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ο νόμος για τις περικοπές των ένστολων παύει να ισχύει από την 1η μέρα που εκδόθηκε και το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει σε στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και τους λιμενικούς τα ποσά που έως τώρα παρακρατήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών.
 
Πως όμως θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων;
 
Από τη στιγμή που θα υπάρξει επίσημη απόφαση κι εφόσον πρωτοκολληθεί, τότε οι ένστολοι μπορούν να λάβουν όλα τα δεδουλευμένα τους. Για να γίνει αυτό, οι ένστολοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, είτε ατομικά είτε με συλλογικές διεκδικήσεις.
Το σενάριο "αυτόματης" επιστροφής χρημάτων, που κρατήθηκαν από τις μειώσεις αποδοχών φαντάζει ανίσχυρο.
 
Πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση;
 
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο ώς το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της.