E-mail:protapirosvestes@gmail.com Οι Πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ στηρίζουν τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό "Πρώτα Πυροσβέστες"

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι (λίγοι) κερδισμένοι και οι (πολλοί) χαμένοι του νέου φόρου στα ακίνητα

Οι (λίγοι) κερδισμένοι και οι (πολλοί) χαμένοι του νέου φόρου στα ακίνητα


Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών μαγειρεύουν ακόμη τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τους 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ένα ερώτημα τους απασχολεί: θα πληρώσουν λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με το «χαράτσι»; Ο νέος φόρος θα αναδείξει και κερδισμένους και χαμένους. Προσοχή όμως: οι κερδισμένοι θα είναι πολλοί λίγοι, οι χαμένοι εκατοντάδες χιλιάδες ενώ για το αν θα υπάρξουν κερδισμένοι, θα χρειαστεί να περιμένουμε στο ακουστικό μας.

Τι γνωρίζουμε…
Ότι ο φόρος θα κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 29 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ποσό θα εξαρτάται από σειρά παραγόντων όπως η τιμή ζώνης, η παλαιότητα, ο όροφος, η χρήση, η εμπορικότητα κλπ. Αυτό το 1,8 ευρώ πώς τους ήρθε; Θα σκεφτεί κάποιος; Είναι το ελάχιστο ποσό που πληρώνει κάποιος και με το χαράτσι της ΔΕΗ. Η κλίμακα προβλέπει ελάχιστο φόρο δύο ευρώ ανά τετραγωνικό και με την έκπτωση 15%που επιβλήθηκε από φέτος, πέφτουμε σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό και μόνο αρκεί για να μπούμε σε υποψίες. Μήπως τελικώς θα αντιμετωπίσουμε μια μονιμοποίηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και τίποτα περισσότερο; Μια ελπίδα υπάρχει: ότι οι συντελεστές που θα θεσπιστούν, θα μειώσουν την τελική επιβάρυνση τουλάχιστον για τα μη προνομιούχα ακίνητα.

Ποιοι κερδίζουν…

Υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων
Αν επικρατήσει ο τρόπος φορολόγησης ανά ακίνητο και όχι συνολικά για την ακίνητη περιουσία, είναι προφανές ότι θα ανακουφιστούν οι υποψήφιοι αγοραστές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές για να μεγαλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό διότι δεν θα φοβούνται ότι με την «διόγκωση» της ακίνητης περιουσίας, θα αλλάξει και ο συντελεστής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση. Να μην θιγούν αυτοί που μπορούν να επενδύσουν. Θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσος φόρος αντιστοιχεί στο ακίνητο που αποκτούν και δεν θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για το ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν γενικότερα στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί και η πληροφορία που θέλει το υπουργείο Οικονομικών να προχωράει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης (από το 8-10% που είναι σήμερα στο μισό) τότε θα δημιουργηθεί και …κλίμα στην αγορά.

Κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Οι λίγοι που είχαν ακίνητα αξίας πολλών εκατοντάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έφταναν να φορολογούνται με συντελεστή ακόμη και 1% (σε ισχύ διατηρείται και ο συντελεστής του 2% για περιουσίες άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεγαλοιδιοκτήτες είναι βέβαιο ότι θα βγουν κερδισμένοι. Διότι ο φόρος ανά τετραγωνικό, δεν θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 1% ή στο 2% της αξίας του ακινήτου.

Ιδιοκτήτες αποθηκών, γκαράζ κλπ που συνιστούν ξεχωριστές ιδιοκτησίες
Με το χαράτσι της ΔΕΗ, όλες αυτές οι ιδιοκτησίες, φορολογήθηκαν σαν να είναι κανονικές κατοικίες ή καταστήματα καθώς η ΔΕΗ δεν μπορούσε να διακρίνει πώς χρησιμοποιείται ο κάθε χώρος. Με το νέο καθεστώς (υποτίθεται ότι θα γίνεται διάκριση) οπότε κατά πάσα πιθανότητα και ο φόρος θα είναι μικρότερος.

Ποιοι χάνουν

Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων
Κατατάσσονται στους χαμένους με την έννοια ότι θα κληθούν να πληρώσουν ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από κάθε υποχρέωση. Το πόσο θα κληθούν να πληρώσουν, θα φανεί μόλις κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Στους χαμένους, είναι πολύ πιθανό να κατατάξουμε και έναν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ένα "πολυτελές" διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία. Ειδικά οι έχοντες μονοκατοικία εκτός σχεδίου θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και για το οικόπεδο οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο λογαριασμός το 2014, θα έρθει φουσκωμένος.





fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.