E-mail:protapirosvestes@gmail.com Οι Πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ στηρίζουν τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ "Πρώτα Πυροσβέστες"

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η ομιλία του Αρχηγού Π.Σ. για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Η ομιλία του Αρχηγού Π.Σ. για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. 




Διαβάστε την ομιλία του Aρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αποτίμηση της εφετινής αντιπυρικής περιόδου.

Είναι γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα καταστροφικό φαινόμενο το οποίο τουλάχιστον για την περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες αυξητική τάση.

Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός και η οργάνωση του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού καθίσταται διαδικασία κατά την οποία παρουσιάζονται συνεχώς νέες απαιτήσεις και προβλήματα.

Ειδικότερα όμως στην χώρα μας εκτιμούμε ότι κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις και να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο την περσινή χρονιά αλλά και μια ακόμη καλύτερη φέτος.

Όπως λοιπόν φαίνεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, που θα σας παρουσιασθούν στην συνέχεια από Αξιωματικό του Επιχειρησιακού Κέντρου μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών όσο και οι καμένες εκτάσεις.

Χαρακτηριστικότερα σημεία της ανάλυσης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μας το 97 % περίπου των πυρκαγιών περιορίστηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε έκταση μικρότερη των 100 στρεμμάτων, ενώ μέσα στο πρώτο τρίωρο από την έναρξή τους ελέγχθηκε το 75% από αυτές.
Βασική παράμετρος της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδίου δράσης το οποίο ενσωμάτωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις βασικές αρχές της δασοπυρόσβεσης, τους διαθέσιμους πόρους αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν από την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό την φετινή χρονιά:

-Σχεδιάσαμε και επιχειρήσαμε με μικρότερο αριθμό διαθέσιμων πυροσβεστικών αεροσκαφών σε σχέση με άλλα έτη και συντηρήσαμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό με λιγότερες πιστώσεις.

-Οργανώσαμε καλύτερα το σύστημα εντοπισμού των πυρκαγιών και κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων με επανασχεδιασμό των τακτικών άμεσης επέμβασης και κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.

-Δώσαμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού άλλων φορέων και εθελοντών θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να επιτύχουμε άμεσα αύξηση της αποτελεσματικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Σε αυτό το πνεύμα επίσης και αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή του πολίτη, υλοποιήσαμε πρόγραμμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη δημιουργώντας και σχετικό τηλεοπτικό μήνυμα.

Η προσπάθεια ήταν συλλογική και συνεχής. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το σύνολο της κοινωνίας και δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά ή μόνο από έναν φορέα. Για το λόγο αυτό βρισκόμασταν ήδη από το τέλος της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου σε συνεχή επαφή με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, την Δασική Υπηρεσία, τις Εθελοντικές ομάδες αλλά και όλους τους άλλους φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται με συγκεκριμένα αντικείμενα στην δασοπυρόσβεση και οφείλω να τους ευχαριστήσω όλους για την προσφορά τους, το πνεύμα και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, με τους οποίους βρισκόμουν σε καθημερινή σχεδόν επικοινωνία για τη διευθέτηση και αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων και από τους οποίους βρήκα σε κάθε περίπτωση αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτό ο ΥπουργόςΔημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και παράλληλα πραγματοποιώντας επισκέψεις σε επιχειρησιακές μονάδες του Σώματος και εθελοντικές ομάδες.

Σκοπός ήταν να καταγραφούν προβλήματα και αδυναμίες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό η συνεργασία όλων των δυνάμεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Κύριε Πρόεδρε,
Και την φετινή χρονιά γίναμε αποδέκτες του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για την πορεία των πυρκαγιών αλλά τύχαμε και της αμέριστης στήριξής σας όταν και όπου αυτό απαιτήθηκε.
Πιστεύουμε όμως ότι, το Πυροσβεστικό Σώμα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στήριξη, αλλά και κάθε δυνατότητα που του παρέχεται, από του στέρημα του Ελληνικού λαού, επιτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του.
Ιδιαίτερα φέτος, με δεδομένη την κρισιμότητα που είχε για την χώρα η ομαλή και χωρίς προβλήματα παρουσία εκατομμυρίων τουριστών τη θερινή περίοδο, θεωρούμε ότι συμβάλαμε με ουσιαστικό τρόπο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι χωρίς αμφιβολία έργο αυξημένης επικινδυνότητας και παρόλες τις σχετικές προσπάθειες δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και φέτος τους τραυματισμούς υπαλλήλων σε δύο συμβάντα.

Ευχόμαστε οι συνάδελφοι να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα απ ́ τον τραυματισμό τους, και είμαστε δίπλα τους ό,τι κι αν χρειαστούν. Οπωσδήποτε όμως το γεγονός που μας συγκλόνισε όλους ήταν ο χαμός του Ηρωικού συναδέλφου Αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε αστική πυρκαγιά στις 12 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζονται πολλά λόγια, γιατί σίγουρα τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των δικών του ανθρώπων. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και ας ελπίσουμε ότι θα ναι ο τελευταίος που χάνει τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα από τη θέση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός. Αντίθετα, έχει ήδη ξεκινήσει η συστηματική αξιολόγηση όλων των δεδομένων της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και το 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.