E-mail:protapirosvestes@gmail.com Οι Πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ στηρίζουν τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ "Πρώτα Πυροσβέστες"

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ. για τις αγωγές στο Σ.τ.Ε.


 

                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

 

  Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πρωτοφανή που όμοια της δεν έχει περάσει η πατρίδα μας. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί και ποιός θα πίστευε την αγριότητα με την οποία περικόπηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα μας, την καταλήστευση των αποθεματικών μας ταμείων και το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει όλοι οι ένστολοι πολίτες της χώρας από τις πολιτικές των κυβερνήσεων μνημονίου.

 

  Πρωτοφανές είναι και αυτό που συμβαίνει με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία από άμεσα εκτελεστή έχει γίνει κουρελόχαρτο στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης .Από τον Ιούνιο που δημοσιεύτηκε επισήμως η απόφαση, ακούσαμε τα πάντα, από υποβολές νέου μισθολογίου εώς επιστροφές 10%,30% εώς και 50%  στους μισθούς Νοεμβρίου και αντιστοίχως αναλογούντα αναδρομικά. Εδώ να θυμίσουμε και να τονίσουμε ότι οι μισθοί και τα αναδρομικά των Δικαστικών καθορίστηκαν άμεσα με νομοθετική τροπολογία σε προ 1-8-2012 επίπεδα, χωρίς όμως ακόμα να έχει υλοποιηθεί η περιέργως γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στο ανάλογο θέμα. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε, το ότι ακούγεται και διαρρέεται, όπως πίνακες με αυξήσεις στους μισθούς, ποσά αναδρομικών, νέο μισθολόγιο είναι αέρας κοπανιστός, ανέξοδα λόγια και είσοδος σε προεκλογική περίοδο. Εάν συνδυάσουμε και την εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μόνοι, και μόνοι θα πρέπει να δράσουμε για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας.

 

 Εκκωφαντική είναι και η σιωπή της Ομοσπονδίας που δεν έχει πάρει θέση ,δεν προσέφυγε στο ΣτΕ και ακολουθεί σαν φτωχός συγγενής τους υπόλοιπους
συνδικαλιστικούς φορείς. Μη μπορώντας λοιπόν να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν στο ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΠΟΕΥΠΣ  αναγκαστήκαμε να έρθουμε σαν Ένωση σε επαφή με μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, πάντα σε στενή συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο μας όπου διαπιστώσαμε τα εξής σημαντικά:

 

1.Θα έπρεπε ήδη η ελληνική πολιτεία να έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ ,η πλημμελής συμμόρφωση είναι φανερό ότι αποτελεί επιλογή της (υποβολή νέου μισθολογίου) και ανοίγει τον δρόμο σε νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων.
 
 
 

 

2.Να ενημερώσουμε  ότι η Διοίκηση (εν τη ευρεία έννοια), δεν έχει υποχρέωση να εκτελέσει αναλογικά την απόφαση του ΣτΕ(ολομ) 2093/2014, καθώς το δεδικασμένο παράγεται ΜΟΝΟΝ για του ελάχιστους που προσέφυγαν ονομαστικά. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 50 του ΠΔ 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (ΦΕΚ Α΄ 8), το δεδικασμένο που παράγεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, τμημάτων και ολομελείας, ισχύει μόνο μεταξύ των διαδίκων. Εξάλλου η Διοίκηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών παγίως δεν εφαρμόζει αναλογικά τις αποφάσεις του ΣτΕ και περιμένει από τους ενδιαφερόμενους απόφαση που να αναφέρεται προσωπικά σ’ αυτούς. Διαφορετική περίπτωση αποτελούν οι Δικαστές, οι υποθέσεις των οποίων δικάζονται εκ του Συντάγματος διαφορετικά και δεν θα πρέπει να συγχέονται. Δεδομένου όμως ότι οι εκτελεστικές διατάξεις του Ν. 4093/2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές αυτό αποτελεί αρκετά σοβαρή νομολογία, για τυχόν επερχόμενες δίκες και όχι δεδικασμένο. Όσοι  δεν προσέφυγαν τότε στην ακυρωτική διαδικασία, δηλαδή στο ΣτΕ, με αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων αυτών (δηλ. των εκτελεστικών του μνημονίου), δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ τώρα γιατί έχασαν την προθεσμία του άρθρου 46 του ΠΔ 18/1989. Οι υπόλοιποι πρέπει να ασκήσουν αγωγή, ήτοι ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου τα εν ενεργεία στελέχη και ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα εν αποστρατεία στελέχη. Η αγωγή αυτή έχει την βάση της στις διατάξεις του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα. Αυτή η διαδικασία ακολουθεί την διαδικασία διαφορών ουσίας και όχι την ακυρωτική διαδικασία και δικάζεται περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα διοικητικής Διαδικασίας (κυρώθηκε με το Ν. 2917/1999).
 
 
 
 
 
3. Σημειώνουμε ότι πάντοτε τα στελέχη θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, τις περίπτωσης παραγραφής καθώς και ότι αφορά την τοκογονία της αξιώσεως. Για τον σκοπό αυτό πιστεύουμε επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των δικηγόρων, θα πρέπει ο καθένας να απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο της επιλογής του.
 
 Συμπερασματικά υπάρχουν δυο επιλογές, η μία είναι να μην κάνεις τίποτα για να κατοχυρώσεις τις αξιώσεις σου όσον αφορά τα αναδρομικά ποσά που σου αναλογούν, και να πάρεις ότι θελήσει να σου αποδώσει η ελληνική πολιτεία.
 
Αναλαμβάνοντας όμως τον κίνδυνο να δεις συναδέλφους που θα προσφύγουν εγκαίρως  με αγωγές να δικαιώνονται με αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του Δημοσίου χωρίς να ισχύει αυτό και για εσένα. Και η δεύτερη επιλογή που έχεις είναι να καταθέσεις αγωγή σε ένα δικηγορικό γραφείο, που με προσοχή θα επιλέξεις είτε μόνος σου, είτε  από σειρά δικηγόρων με την βοήθεια της Ένωσης αναλογιζόμενος το κόστος,  τον χρόνο κατάθεσης της αγωγής λόγω του  εξατομικευμένου προσδιορισμού που πρέπει να γίνει στον καθένα ξεχωριστά.
 
  Η Ένωση δεν μπορεί να προτρέψει ή να αποτρέψει κανέναν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, μπορεί όμως να συμβουλέψει και να ενημερώσει, να σταθεί δίπλα σε αυτούς που θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους σε δικαστικό επίπεδο, να διευκολύνει εν μέσω μιας πρωτοφανούς θεσμικά και νομικά κατάστασης.
 
 
 
 
                                                         Με Τιμή
                                                        Για το Δ.Σ.
 
 
     Ο Γεν. Γραμματέας                                                                               Ο Πρόεδρος

  Αμανατίδης Χαράλαμπος                                                             Αναστασιάδης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.