E-mail:protapirosvestes@gmail.com Οι Πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ στηρίζουν τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ "Πρώτα Πυροσβέστες"

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πλήρης ενημέρωση Πυροσβεστών περί αναδρομικής διεκδίκησης δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα και Επιδόματος Αδείας




Ενημέρωση περί διεκδίκησης δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα, καθώς και επιδόματος αδείας.


Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σχετικά με την οποία δικαιώθηκε αρχικά Συνταξιούχος για διεκδίκηση αναδρομικών ποσών των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδομάτων αδείας,ως Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κεντρικής Μακεδονίας με αίσθημα ευθύνης έχουμε προβεί σε ενέργειες για την ορθή ενημέρωση στους Συναδέλφους Πυροσβέστες.



Αναλυτικότερα,η πλήρης κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την παρ. Γ του Ν. 4093/2012 «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής», κρίθηκε από δικαστικές αποφάσεις (μικρό αριθμό δικαστικών αποφάσεων προς τη παρούσα φάση), ότι είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, με σκεπτικό ότι η δημόσια ωφέλεια που επιδιώκεται να προκύψει από αυτές τις περικοπές, δεν είναι υπέρτερης σημασίας από το δικαίωμα στην περιουσία, με βάση το οποίο προστατεύονται και οι μισθολογικές παροχές παντός είδους. Επιπλέον, τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι η παντελής κατάργηση των δώρων δεν έχει αιτιολογηθεί πλήρως και επαρκώς στο Ν. 4093/2012
 
Αντίθετα, τα δικαστήρια έκριναν, ότι με βάσει τις διατάξεις των προγενέστερων Νόμων 3833/2010 και 3845/2010, με τις οποίες περικόπηκαν αρχικώς τα επιδόματα εορτών και αδείας στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι περικοπές αυτές δεν αντίκεινται στην αρχή της αναλογικότητας και κατά συνέπεια είναι νόμιμες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των προαναφερθέντων Νόμων (Ν 3833/2010 & 3845/2010), το ποσό του δώρου Χριστουγέννων περιορίστηκε στα 500€, καθώς και τα ποσά του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας καθορίστηκαν στα 250€ το καθένα.

Κατόπιν τούτου, δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους, να διεκδικήσουν τόσο τα δώρα των εορτών Χριστουγέννων & Πάσχα στα ποσά των 500€ & 250€ αντιστοίχως, όσο και του επιδόματος αδείας στο ποσό των 250€ με την άσκηση σχετικής αγωγής. 

Επίσης, η παραγραφή των χρηματικών αξιώσεων έναντι του Δημοσίου επέρχεται με την πάροδο δύο ετών και κατ 'επέκταση αυτού, οι συνάδελφοι μπορούν να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν αναδρομικά μόνο των δύο τελευταίων ετών, καθώς και να διεκδικήσουν την χορήγηση των δώρων και του επιδόματος αδείας από την ημερομηνία της σχετικής αγωγής που θα καταθέσουν και έπειτα.

Εξαιτίας  θετικών  πρωτόδικων  δικαστικών  αποφάσεων  που  δικαιώνουν εργαζόμενους, σας αποστέλλουμε σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα ΕΔΩ της ΑΔΕΔΥ, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής ΕΔΩ των επιδομάτων, την  οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή.

  ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΕΔΩ)

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ 


Συνάδελφοι  Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κεντρικής Μακεδονίας

Ιωαννίδης Ιωάννης (Αντιπρόσωπος Πυροσβεστών στην ΑΔΕΔΥ) - Πασχαλέρης Σωκράτης - Αγγελίδης Κοσμάς και Αλεξανδρίδης Αντώνιος επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των Συναδέλφων και θα επανέλθουμε εκτενέστερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα για αυτό το καίριο ζήτημα που ταλανίζει τους συναδέλφους από το 2010 που εφαρμόστηκε η μείωση των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας καθώς και η μετέπειτα άδικη κατάργηση τους. 




ΠΡΩΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΠΡΩΤΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ


Στοιχεία-Πληροφορίες-πηγή: ΑΔΕΔΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.